пʼятницю, 1 грудня 2023 р.

Інформаційна хвилина "СНІД:знати, діяти, жити"

                                         

        Поріг ХХІ століття людство переступило з низкою жахливих хвороб. Особливо небезпечні ВІЛ (вірус імунодефіциту людини)  і його кінцева стадія СНІД( синдром набутого імунодефіциту). СНІД – особливо  небезпечна хвороба, смертельна для людини. Тому  людство говорить про цю проблему, закликає всіх до боротьби з цією жахливою «чумою» нашого століття.

 Сьогодні, 1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

         Цей день вперше почали відзначати 1 грудня 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я, після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров'я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД. Із того часу Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щорічно.

        Понад 11 мільйонів юнаків та дівчат у всьому світі є ВІЛ – інфікованими. Половина нових випадків ВІЛ - інфікування припадає на дітей віком 18 років. Більшість із них інфікується через ін′єкційне споживання наркотиків або сексуальні контакти з ВІЛ – інфікованими. Попередити поширення ВІЛ/СНІД серед молоді - один із найважливіших пріоритетів уряду України, що знайшло своє підтвердження в Національній програмі профілактики  ВІЛ – інфекції, допомоги та лікування ВІЛ – інфікованих і хворих на СНІД.   


      Історія знає немало прикладів, коли страшні епідемії холери, чуми, віспи спустошували сотні міст і сіл. Але людство вижило, хоча і дорогою ціною! Та з’явилась нова хвороба – СНІД. Тема СНІДу досить часто присутня в нашому щоденному житті. Зустрічаємо її в газетах і журналах, її обговорюють у телепрограмах і передають у випусках новин, вона з'являється в розмовах із друзями та колегами на роботі.

     Здоров’я людини формується в дитячо-підлітковому віці, тому сьогодні важливим є озброєння молоді знаннями та навичками, що сприятимуть збереженню та поліпшенню стану здоров’я. Статева поведінка має вплив на їхнє репродуктивне здоров’я, яке останніми роками значно погіршилось – зросла кількість підліткових вагітностей та абортів, кількість ВІЛ-інфікованих у віці 12 – 17 років.

     Головна мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом — звернути увагу суспільства на цю проблему.За даними Програми ООН з ВІЛ/СНІД, ЮНЕЙДС, близько 39.5 мільйонів людей живуть з ВІЛ, з них 2.3 мільйони дітей, за рік близько 4.3 мільйонів людей заразилися ВІЛ. Біля половини людей інфікуються до 25 років та помирають від хвороб пов’язаних зі СНІДом до 35 років.         Сьогодні у світі, за одну добу цією хворобою заражується чотириста тисяч чоловік, щодня від хвороб пов’язаних зі СНІДом вмирає близько 8 тисяч осіб. Сьогодні ВІЛ загрожує чоловікам, жінкам, дітям в усьому світі.

      Символом боротьби із СНІДом є червона стрічка. Ідея створення червоної стрічки була прийнята групою «Visual AIDS». Червона стрічка - символ нашого співчуття, підтримки і надії на майбутнє без СНІДу.


 Сьогодні ми разом з вами відкриємо очі на глобальну проблему не тільки нашої держави, а й усього людства. Це пандемія ВІЛ/СНІДу. Але спочатку перевіримо що ви знаєте про цю хворобу:

1. Що таке СНІД? Що ви знаєте про цю хворобу? (Власна думка)

2. Чи спричинює вірус імунодефіциту людини СНІД? (Так)

3. Чи уражає ВІЛ імунну систему організму? (Так)

4. Чи відрізняються за зовнішнім виглядом ВІЛ-інфікований та хворий на СНІД від здорової людини? (Ні)

5. Чи передається СНІД через поцілунок? (Ні)

6. Чи передається СНІД через нестерильний медичний інс¬трументарій? (Так)

7. Чи має медицина ліки від СНІДу, вакцину, що перешкоджала б інфікуванню? (Ні)

     ВІЛ та СНІД – не одне й те саме. ВІЛ – це вірус, що вражає імунну систему, а СНІД – це комплекс захворювань, які виникають у людини з ВІЛ на фоні низького імунітету.

      Кожна людина знаходиться в зоні ризику захворювання на СНІД, ніхто незахищений від цієї біди. Будьмо толерантними до таких людей, адже всі ми люди і нам потрібна підтримка. Отож, давайте підтримаємо людей хворих на СНІД.  

   Існує декілька простих речей, які ви можете здійснити, щоб допомогти хворому на СНІД комфортно почувати себе вдома.

- Поважайте їх незалежність і приватність.

 -Запитуйте дозволу увійти в їхню кімнату, присісти поруч з ними, і так.далі., кажучи: «Я можу тобі з цим допомогти?». Вони повинні відчувати свою самостійність.

-Запитуйте, що ви можете зробити, щоб їм було комфортніше.

- Будьте доброзичливим і привітним.

 Нехай усе жахливе, що сталося з іншими, обійде нас, залишиться далеко-далеко. 

     Нехай кожна людина до кінця усвідомить усю небезпеку, яку несе СНІД, і зробить усе можливе, щоб уберегти себе і своїх близьких та рідних від цієї страшної інфекції, бо СНІД може увійти практично в кожен дім, кожну сім’ю.

Життя – це шанс, лови його.
Життя – це краса, милуйся нею.
Життя – це радість, насолоджуйся нею.
Життя – це виклик, прийми його.
Життя – це коштовність, цінуй її.
Життя – це скарб, бережи його.
Життя – це любов, пишайся нею.
Життя – це таємниця, відкрий її.
Життя – це обіцянка, виконай її.
Життя – це гімн, заспівай його.
Життя – це боротьба, почни її.
Життя – це щастя, заслужи його.


Немає коментарів:

Дописати коментар