пʼятницю, 5 квітня 2013 р.

Здоров'я не все, але без нього все - ніщо.

 7 квітня - Всесвітній день здоров'я

Здоров'я не цінують, допоки не приходить хвороба.

                                                                                                      Томас Фаулер

   Загальновідомо, що стан здоров'я на 50% залежить від способу життя, на 20% - відоточуючого середовища, на 20% - від генотипу і лише 10% - від рівня розвитку медичного обслуговування.
  Бути здоровим... Молодь про здоров'я не думає. Як правило, молодість і здоров'я супроводжують один одного. Але чим старшою стає людина, тим більше починає розуміти, яке це благо - здоров'я, і тим більше починає цінити його.
  Як зберегти здоров'я? Як втримати прекрасне відчуття молодості, сили, радості життя? І чи взагалі це можна зробити?
  І. П. Павлов сказав про те, що людина могла б прожити до 100 років, якби вона сама своєю нестриманістю, своєю неохайністю, своїм нехлюйським поводженням із власним організмом не зводила цей строк до набагато меншої цифри. І важко з цим не погодитися. Алкоголь, куріння, наркотики, становлять реальну загрозу нашому суспільству. Особливо велике поширення ці шкідливі звички отримали в середовищі молоді. І з кожним роком боротися з ними стає все важче і важче.Всесвітня організація охорони здоров’я веде активну боротьбу з курцями і наркоманами, ввели заборони на куріння в громадських місцях та продаж алкоголю неповнолітнім.  Все це діє і в нашій країні, тільки заборони, як відомо,лише розпалюють інтерес і потяг до шкідливих звичок. Про їхню шкоду сказано настільки багато, що вже ніхто не звертає уваги, і підлітки часто не розуміють всієї серйозності наслідків.
 Ось для прикладу кілька найвідоміших імен людей, які померли від алкогольної, наркотичної чи тютюнової залежності.


 Луї Армстронг — один із великих джазових віртуозів, який мав великий вплив на весь розвиток джазової музики.Його віртуозна гра на трубі, його унікальний голос, його посмішка та сценічний образ позначилися на всій історії музики.
Луї Армстронг помер у 1971 році. Помер внаслідок куріння.
Лев Яшин — єдиний у світі футбольний воротар, нагороджений спеціальним призом „Золотий м’яч”. За свою незрівнянну гру він отримав ім’я „Чорна пантера”.
Коли Льву Яшину виповнився 61 рік, в нього почалася гангрена ніг. Потрібна була ампутація. Але до лікарні його не довезли.Яшин також був заядлим курцем.
Павло Луспєкаєв. На початку 1969 року на екранах радянських кінотеатрів з’явився фільм „Біле сонце пустелі”, який надовго завоював симпатії глядачів. Одним з особливих і трагічних образів фільму була роль митника Верещагіна. Її зіграв блискучий актор Павло Луспєкаєв.
Справа в тому, що напередодні зйомок Павлу Луспєкаєву ампутували дві стопи. І у фільмі він знімався на протезах. Причиною операції була тяжка хвороба кінцівок, яку в народі називають „ноги курця”.
Під час зйомок Павло Луспєкаєв терпів нелюдські страждання, але постійно продовжував курити. Саме з причини куріння жодні ліки йому не допомагали. Менш ніж через рік після виходу фільму „Біле сонце пустелі” на екрани Павло Борисович Луспєкаєв помер від розриву серцевої аорти. Куріння забрало в глядачів прекрасного актора.
Джим Моррісон – лідер групи „The Doors”; став жертвою серцевого нападу, спричиненого надмірним вживанням наркотиків. 27 років.
Курт Кубейн – вокаліст групи „Nirvana”; покінчив життя самогубством через героїнову депресію. 26 років.
Бон Скотт – вокаліст гурту „AC/DC”; захлинувся блювотинням, вживши смертельну суміш алкоголю та героїну. 33 роки.
Елвіс Преслі – мега-„зірка” 60-років ХХ століття, популярний співак, кіноактор; помер від серцевого нападу, спровокованого надмірною дозою барбітуратів. 42 роки.
Сід Вішес – бас-гітарист групи „Sex Pistols”; загинув від передозування героїну. Знаходився під слідством за вбивство дружини Ненсі, яку зарізав під час наркотичного безумства. 21 рік.
Володимир Висоцький – відомий радянський актор та співак; помер від серцевої недостатності, спричиненої алкогольною та наркотичною залежністю. 42 роки.
Ігор Чумічкін – гітарист російського рок-гурту „Аліса”; викинувся з вікна під впливом наркотиків.
Цей список можна продовжувати безкінечно, додаючи все нові й нові імена, причому, не тільки „зірок” кіно та музики, відомих спортсменів, політиків, письменників, але й рядових людей, чиї смерті залишаються поза об’єктивами телекамер.
. Усім відомий „наркоманський” хіт „Братів Гадюкіних” досі наспівує уся країна, а писалася пісня не з порожніх балачок. Сергій (Кузя) Кузьмінський дуже довго і міцно „сидів” на „ширці” і навіть встиг побувати за гратами за незаконне виробництво та зберігання наркотичних засобів без мети збуту!
Хтось із зірок відверто говорить про захоплення наркотиками та алкоголем, хтось це приховує, але, погодьтеся, що все таємне згодом стає надбанням усіх. А зовнішній вигляд „суперстарів” частенько видає їхні пристрасті. І якщо ти хочеш поповнити сумну статистику трагічних смертей від передозування наркотиками чи зловживання алкоголем, то, на жаль, вислів „Живи швидко, помирай молодим” – саме для тебе!
 Здоров’я може мати дуже дорогу ціну. І в основному це стосується спроб повернути його на своє місце. У Всесвітній день здоров’я ми бажаємо всім його надійного зберігання. Всім хворим - якнайшвидшого одужання. Медикам - хорошої матеріальної і технічної бази. Всім нам - бути здоровими і життєрадісними!

Немає коментарів:

Дописати коментар