неділю, 3 грудня 2023 р.

Тільки милосердя робить нас справжніми людьми!

   

  
         Міжнародний день інвалідів є днем нагадування людству про гуманність і милосердя, про обов’язок суспільства перед інвалідами, що потребують захисту прав і підтримки, а також пояснення переваг суспільства, які воно отримує від участі людей з обмеженими можливостями у політичному, соціальному, економічному та культурному житті. Мета, заради якої був проголошений цей день – повне і рівноцінне дотримання прав людини і участь людей з обмеженими можливостями у житті суспільства.

Люди зі світовими іменами, які були людьми з обмеженими можливостями:
      
    Мігель Сервантес іспанський письменник, автор всесвітньо відомого роману  "Дон Кіхот". Сервантес  перебував на військовій службі і під час бою    був поранений, а згодом втратив ліву руку. Він писав, що Бог, залишив його без однієї руки, змусив іншу його руку працювати в двічі сильніше.
 
        Шрифт Брайля – відомий у всьому світі рельєфно-крапковий тактильний алфавіт, який був створений спеціально для незрячих людей. Але мало хто знає, що шрифт Брайля був винайдений майже двісті років тому дуже доброю, освіченою і, водночас, тотально незрячою людиною – Луї Брайлем.

                                 

     Ярослав Мудрий – Київський князь,що ввів перший збірник законів на Русі «Руську правду». У князя одна нога була коротшою за іншу, через , що він дуже шкутильгав і був горбатим. Обличчя князя було спотворене. За допомогою вдалих  і далекоглядних шлюбів своїх дітей, Ярослав значно зміцнив політичне становище держави на міжнародній арені.


       Людвіг ван Бетховен – видатний німецький композитор і музикант. Почав втрачати слух через хворобу. Він рідко виходив з дому, не сприймав звуків, поступово став замкнутим і похмурим. Але саме тоді композитор одне за одним створює свої найвідоміші творіння.

   Паралімпійський рух в принципі – це одне з найбільших досягнень людської цивілізації, бо допомагає усвідомити різні права всіх без винятку, у тому числі, й право займатися спортом.

Ці «великі люди» щоденно доводять, фізичні вади – не перешкода для спортивних звершень.

 «Золоті правила людяності»:

1. Ставитися до інших так, як ви б хотіли, щоб ставились до вас.

2. Поважати інших, особливо старших і слабших від себе.

3. Не сміятися над інвалідами.

4. Не проходити байдуже повз людську біду, горе, розпач.

 5. Уміти не тільки поспівчувати у горі, а й порадіти чужому успіху.

Люди з вадами мають щирі серця і теплу душу. Доброта і чуйність, співпереживання і щиросердечність, уміння розділити чужий біль, підтримати у важку хвилину, розрадити в горі й біді – це в характері нашого народу.
 Отож будьмо милосердними!

 




















Немає коментарів:

Дописати коментар