четвер, 30 листопада 2023 р.

Люсі-Мод Монтгомері (149 років від Дня народження)



                                   


 Сьогодні 149 років років від Дня народження Люсі-Мод Монтгомері  30 листопада 1874 — 24 квітня 1942) — канадської письменниці і поетеси, авторки 23 романів, 530 оповідань і більш ніж 500 віршів; її надруковані щоденники нараховують понад 5000 сторінок. Її твори високо оцінені та визнані культурною спадщиною Канади. Нагороджена орденом Британської імперії.

   Найбільш відомий її твір про рудоволосу дівчинку з нелегкою долею «Енн із Зелених Дахів» (1908).


 "Енн із Зелених Дахів. Книга 1"  

  Вона починається з того, що немолоді й самотні Метью та Мерил Катберти  вирішили взяти з притулку хлопчика, щоб він допомагав їм по господарству. Однак сталося так, що на фермі опинилася рудоволоса, всипана веснянками дівчинка Енн Ширлі. Знадобився час, щоб жителі Ейвонлі, що на острові Принца Едуарда, відкрили їй серця. Зате читачі полюбили героїню «Зелених Дахів» одразу й назавжди. Книжка принесла авторці-початківцю нечувану славу й надихнула до написання ще семи.

       


  "Енн із Ейвонлі (Енн-2)"    

Після вчительської семінарії Енн повертається до Ейвонлі, щоб працювати в місцевій школі. Юній учительці доведеться чимало шибеників, ледарів і незграб. До того ж, у Зелених Дахах вона мусить допомагати виховувати шестирічних близнят завойовувати прихильність і любов своїх учнів, бо ж серед них, Дору й Деві, чия мама, далека родичка Марілли, померла. На щастя, Енн вкотре переконується, що в житті завжди можна зустріти рідну душу. Крім того, дівчина раптом усвідомлює, що їй дедалі більше подобається один юнак…


"Енн із Острова Принца Едварда (Енн-3)" 

   Час невблаганно плине, і мрійлива дівчинка, а потім — зовсім юна вчителька перетворюється на чарівну студентку. Мрії Енн про навчання здійснюються, вона полишає ейвонлійську школу та їде до Редмондського коледжу. Перед нею нові можливості, нові знайомства, нові друзі й сердечна подруга Філіппа… Крім того, врода Енн і її небуденний розум привертають усе більше уваги. Природно, що довкола аж роїться від юнаків, і не один бажав би, щоб ця гордовита красуня стала для нього не лише другом. Іноді Енн сама не може розібратися у власних почуттях. Хто їй більше до душі – багатий і вродливий Рой Гарднер чи все-таки відданий Гілберт Блайт?

                                             

  "Енн із Шелестких Тополь (Енн-4 )

Закінчивши навчання в коледжі, Енн Ширлі влаштовується на посаду директриси школи в містечку Саммерсайд. Вона винаймає житло в старовинному, оповитому романтикою домі Шелесткі Тополі. Попереду улюблена робота й очікування на одруження з коханим. Усе було б чудово, якби не ворожість численної й шанованої родини Прінглів, через яку Енн уже подумує покинути Саммерсайд. Та несподівано вона не лише примиряється з Прінглами, які відтоді стають їй справжніми друзями. Енн знайомиться зі своєю маленькою сусідкою Елізабет і знаходить у ній рідну душу, а згодом їй вдається заприязнитися зі своєю заступницею Кетрін, постійно всім невдоволеною молодою жінкою, яка під впливом Енн цілковито змінюється. Невдовзі Енн покине такі милі їй Шелесткі Тополі й повернеться до Ейвонлі.


"Енн у Домі Мрії (Енн-5)" 

     У житті Енн відбувається довгоочікувана подія: вона стає дружиною Гілберта Блайта. Молоде подружжя вирушає на узбережжя гавані Чотирьох Вітрів, де в приморському селищі Глен Гілберт переймає лікарську практику по своєму родичу. Енн знайомиться з новими друзями: капітаном Джимом, який працює на маяку, панною Корнелією Брайант та Леслі Мур, яка дбайливо доглядає свого невиліковно хворого чоловіка. Тут, у Домі Мрії, на Енн чекають радощі й печалі заміжньої жінки, після важкого випробування вона зазнає щастя материнства і, як завжди, не втомлюється змінювати світ довкола себе.

         Книжки канадської письменниці Люсі-Мод Монтгомері (1874-1942) вже понад століття користуються величезним успіхом у всьому світі. Щороку вони видаються мільйонними накладами у США, Канаді, Австралії та країнах Європи. За ними знято популярні кінофільми.Видаються і в Україні,перекладені на українську мову.

  Запрошуємо поціновувачів книг в бібліотеку для ознайомлення та читання серії книг про Енн!







Немає коментарів:

Дописати коментар