четвер, 7 грудня 2023 р.

Тематичний діалог "Твої права - компас Твого життя"

  


 Всеукраїнський тиждень права ініційовано 21 травня 2008 року Координаційною радою молодих юристів України, яка є консультативно-дорадчим органом Міністерства юстиції України.

Згідно з Указом Президента України від 08.12.2008 № 1149/2008, враховуючи важливе значення правової освіти в розбудові України як правової держави, з метою виховання у громадян поваги до закону і прав людини, з нагоди 60-ї річниці проголошення Загальної декларації прав людини, започатковано проведення Всеукраїнського тижня права.

З того часу  кожного року  на честь проголошення у 1948 році Генеральною Асамблеєю ООН Загальної декларації прав людини в Україні проводиться Всеукраїнський тиждень права. Проведення тижня має на меті підвищити рівень правової культури населення, а також поінформованість громадян щодо їхніх конституційних прав та обов’язків, можливостей їх реалізації та захисту.

І сьогодні в нашій бібліотеці відбувся тематичний діалог «Твої права -  компас Твого життя».

Спікерами діалогу були: Юрій Йосифів - юрист Тернопільського місцевого центру надання безоплатної правової допомоги у Тернопільській області,та Оксана Сесик – методист центру виховної роботи захисту прав дитини та громадської освіти ТОКІППО. 





На діалог завітали - учні 9-А класу ЗОШ №11 з вчителем Іриною Куцан. 

Сьогодні наша зустріч присвячена правам і обов’язкам кожної дитини нашої країни. Ми не лише дізналися про права і обов’язки, а й зрозуміли значимість таких важливих документів, як Декларація прав дитини та Конвенція про права дитини про те, які  закони захищають і охороняють дітей у нашій країні. Було цікаво і пізнавально. 



Підсумовуючи наведене, слід відзначити, що Загальна декларація з прав людини направлена, зокрема, на: визнання Гiдностi, яка властива всiм членам людської сiм’ї, рiвних і невiд’ємних їх прав та є основою свободи, справедливостi та загального миру; охорону прав людини силою закону; сприяння розвитковi дружнiх вiдносин мiж країнами.

Тиждень права є чи не першим і чи не наймасштабнішим правовим заходом, який проводиться в Україні. Він узагальнює собою цілу низку соціально-значимих заходів і спрямований на утвердження в Україні правової держави, на підняття рівня правової культури, поваги до найвищих цінностей, які охороняються правом.

Немає коментарів:

Дописати коментар