суботу, 14 лютого 2015 р.

Свято Стрітення


15 лютого християни відзначають Стрітення Господнє, як пам'ять про те, що Свята Діва Марія вперше принесла до Єрусалимського храму маля Ісуса. За законом Мойсея, кожен первісток чоловічої статі на сороковий день від народження мав бути посвячений Богу... Тут і відбулася зустріч зі старцем Симеоном - людиною праведною та благочестивою. Богослови тлумачать цю зустріч дитини Христа із Симеоном як зустріч Старого й Нового Завітів. Від Духа Святого Симеону було звіщено смерті не бачити, поки не побачить Христа Господнього.
   Цього дня в церквах святять воду й свічки, які називають "громничими". Такі свічки, за повір'ями, мають виняткову силу й оберігають оселю від бурі, зливи, смерчу, ниву - від бурелому чи граду, а членів родини - від "злого ока" та хвороб.
   Освячену воду набирають у посудину, бережуть увесь рік. Як і "громничі" свічки, стрітенську воду вважають цілющою. Нею господарі кропили худобу - щоб не захворіла, пасічники - вулики. Якщо син ішов до війська, батько благословляв водою: "Боже тебе бережи!"
   За народними віруваннями, цього дня літо зустрічається із зимою.
    З нагоди цього свята у бібліотеці пройшов майстер-клас по прикрашенню стрітенської свічки декупажем, який провела Мисак Галина Ярославівна - керівник  гуртків еко-центру.
 






Народні прикмети цього дня.
  • Ясна й тиха погода віщує добрий урожай поля і роїння бджіл.
  • Відлига - чекай пізньої весни.
  • Як на Громницю день ясний, то буде льон прекрасний.
  • Як на Стрітення капає зі стріхи - не буде з літа потіхи.
  • На Стрітення повертається птиця до гнізда, а хлібороб до плуга.

Немає коментарів:

Дописати коментар