пʼятницю, 25 січня 2019 р.

100 років Соборності України


   22 січня Україна відзначила важливий для нашого народу історичний день - 100-річчя акту Злуки. В 1919 році в Києві на Софіївській площі повідомили українцям про злиття в єдину державу УНР та ЗУНР. 
Завідувачка бібліотеки Надія Данчевська
   За часів радянського режиму День Соборності не відзначався і вважався «контрреволюційним святом», а всі офіційні згадки про нього знищувались.              Перше офіційне святкування відбулося лише в 1939 році місті Хуст, яке на той час входило до складу Чехословаччини (нині – Закарпатська область). День Соборності став найбільш масовим заходом українців за 20 років: на демонстрацію вийшло понад 30 тисяч людей.  В сучасній Україні на державному рівні День Соборності вперше відзначався в 1999 році.
  В нашій бібліотеці ми відзначили цей день годиною патріотизму "Соборна - значить об'єднана" На захід завітали вихованці Тернопільського обласного центру еколого- натуралістичної творчості учнівської молоді з керівником гуртків Мисак Галиною та учні 9 класу школи-ліцею №21 ім.І.Герети, які підготували поетичну сторінку до свята.

Запрошені гості:



-         Башта Олександр - член фракції Всеукраїнське об’єднання «Свобода», депутат Тернопільської обласної ради.


 -      Наталя Матвіїшинголовний спеціаліст Головного управління юстиції у Тернопільській області
-         Сесик Оксана – методист центру виховної роботи захисту прав дитини та громадянської освіти ТОКІППО.







        На завершення заходу прозвучали пісні у виконанні Христини Заблоцької -вихованки ТОЦЕНТУМ.

  День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель. Пам’ятаймо про незліченні жертви наших співвітчизників, покладені на вівтар незалежності, соборності, державності.

Немає коментарів:

Дописати коментар