пʼятниця, 16 серпня 2013 р.

Великий Спас - свято врожаю

  
 

    Останній місяць літа, відповідно, має і назву, пов'язану зі жнивами. Слово "серпень" походить від знаряддя - серпа, яким у давнину жали зернові.
    Від того, як защедрив урожай, залежали статки і добробут селянина. "Що в серпні збереш, з тим і зиму проведеш", - казали в народі. "Як у серпні дбаємо, так зимою маємо". Тому хлібороби зрання до пізнього вечора не мали перепочинку, бо, як мовиться: "У хліба короткі ноги - як утече, то й довгими не наздоженеш!" Отже, "серпень втоми не знає: все збирає, припасає".
     Серпень - пора айстр, жоржин, левкоїв. У садах пахнуть яблука і груші. Але коротшають теплі сонячні дні, ночі стають довгими і холоднішими.
     На початку серпня селяни вже випікали хліб із зерна нового врожаю. Звідси й приповідка:
" На  Іллі новий хліб на столі".
     19 серпня ми святкуємо одне з найбільших християнських свят, що відзначається на спомин про велику подію в житті Ісуса Христа - Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. Звичай освячувати в церкві дари природи - яблука, груші, мед - прийшов від Старого  Завіту, який приписував приносити первістки плодів до Господнього Храму.
  Спас - це своєрідне завершення літа, тому й мовиться: "Прийшов Спас - пішло літо від нас",
 " Прийшов Спас, готуй рукавиці про запас".


Традиційна страва на Спаса від наших бабусь.
  
  Ця страва доволі проста у приготуванні і смачна. До того ж, нагадує про дитинство. В це свято всі онуки приїжджають  до бабусів  в село  на яблука та паляниці з маком.


Складники :
0,5 л. кефіру
2-3 яйця
1 ч. лож. соди гасити оцетом
100 гр. маргарини розтопити або олії
3-4 лож. маку
3 лож. цукру
1 лож. меду, трошки солі.

Спосіб приготування:
З усіх продуктів замісити м'яке тісто, розкачати , викласти в бляшки, зверху поколоти вилкою та спекти 3-4 паляниці.
На Спаса запарити окропом 1,5 скл. маку, потім воду злити і втерти мак.
Додати до нього цукор та мед за смаком, долити кипяченої холодної води.
Паляницю порізати ромбиками та залити маковою поливкою.
Залишити на 1-2 год., щоб добре просочилася.

  Смачного!

Немає коментарів:

Дописати коментар